عفو بینالملل روز دوشنبه گزارشی منتشر کرد که در آن از توزیع نابرابر واکسیناسیون توسط شرکتهای داروسازی تحت عنوان «فاجعه حقوق بشر در سال 2021» یاد شد.
این گزارش نشان داد که شرکتهای بزرگی که این واکسنها را تولید میکنند، از استراتژیهای تهاجمی برای سود بردن از همهگیری استفاده میکنند. عفو بینالملل هدف گسترش واکسیناسیون در کشورهای کمدرآمد را پیشنهاد داده بود. با این حال، مشخص شد که Pfizer، Moderna و AstraZeneca که در سال 2021 در مجموع تقریباً 5 میلیارد دوز تولید کردند، تنها بین 1-2٪ واکسن های خود را در کشورهای کم درآمد توزیع کردند. این ارزیابی نشان داد که این شرکتها “راه اشتراک گذاری اطلاعات تولید واکسن ها را مسدود، برای تعریف حق مالکیت معنوی برای واکسن لابی کردند و کشورهای ثروتمند را بر کشورهای نیازمند ترجیح دادند”.
سازمان بهداشت جهانی پیش بینی کرد که از ده میلیارد دوز تولید شده در سال 2021، هدف رسیدن به 40 درصد از جمعیت جهان بوده است. با این حال، گزارش عفو بینالملل نشان داد که تنها 4 درصد از جمعیت جهان در کشورهای فقیر به طور کامل واکسینه شدهاند. راجت خسلا، مدیر ارشد این پروژه، به موضوع احتکار واکسنها پرداخت و آن را “سنگ دلانه” خواند و گفت که شرکت های داروسازی “نقشی اساسی در این فاجعه آشکار حقوق بشر ایفا میکنند”.
در ادامه، این گزارش زمینههایی را برای بهبود، از جمله اشتراکگذاری مالکیت معنوی و فناوری بهگونهای که کشورها بتوانند خودشان واکسنها را تولید کنند و دسترسی عادلانه را افزایش دهند، خاطرنشان کرد. این امر با افشای شرایط و ضوابط تولید و به اشتراک گذاری مجوزهای غیر انحصاری محقق می شود.