شورای حقوق بشر سازمان ملل محیط زیست پایدار را به عنوان یکی از حقوق بشر به رسمیت شناخت

شورای حقوق بشر سازمان ملل، یک “محیط ایمن، پاک، سالم و پایدار” را به عنوان یکی از حقوق بشر بنیادین به رسمیت شناخت.

قطعنامه تصویب شده این شورا که نخستین بار در دهه 90 میلادی پیشنهاد شده بود، حق نسبت به دسترسی به یک محیط زیست سالم را تأمین خواهد کرد و بر اساس آن، گزارشگر ویژه ای برای پیگیری این تغییرات معرفی خواهد شد. متن قطعنامه پیشنهادی کشورهایی مانند مالدیو و مراکش، تنها با رأی ممتنع روسیه، هند، چین و ژاپن مواجه شد و سایرین با آن موافق بودند. این قطعنامه قانوناً الزام آور نیست و بنا بر گفته ریتا فرنچ، نماینده حقوق بشر سازمان ملل در ژنو، دولت های عضو ملزم به رعایت آن نیستند.

هدف از تصویب این قطعنامه برخورد با تهدید رو به افزایش ناشی از تغییرات اقلیمی و آثار آن، مانند سیلاب های چین و بی آبی های ماداگاسکار است. کمیسیونر عالی شورای حقوق بشر این خطرات را تهدیدات سه گانه سیاره خاکی شامل “تغییرات اقلیمی، آلودگی و از دست دادن طبیعت” نامگذاری کرده است. هم چنین بر این موضوع تاکید شده که در جریان گفتگو برای اقدام جهت ارتقای تنوع زیستی، چارچوب مورد مذاکره تنوع زیستی جهانی باید از زاویه دید “حقوق بشری” مورد توجه قرار گیرد. 

این تاکید اضافی بر حمایت از حقوق بشر ضمن تلاش برای ارتقای کیفیت محیط زیست، قرار است در اجلاس آتی تغییرات اقلیمی سازمان ملل در گلاسکو موسوم CO26 مورد توجه قرار گیرد. دولت ها بناست به منظور گفتگو در خصوص برداشتن گام هایی برای مواجهه با تغییرات اقلیمی، به ویژه در زمانه ای که 24/3 درصد از مرگ و میر در جهان ناشی از آلودگی هوا و مواد شیمیایی است، دور هم جمع شوند.